Johan Sverdrup-feltet

Johan Sverdrup feltet 840x385 - Johan Sverdrup-feltet

Johan Sverdrup er et stort oljefelt i Nordsjøen. På grunn av størrelsen og forekomstene kalles et slikt felt gjerne et elefantfelt. Feltet ligger i den delen av sokkelen som kalles Utsirahøyden. Sverdrup-feltet ligger langt til sjøs, nesten 15 mil fra Stavanger i vestlig retning.

Oppdagelse og drift

Johan Sverdrup feltet 1 - Johan Sverdrup-feltet

Det var et oljeselskap som heter Lundin som oppdaget Johan Sverdrup-feltet tilbake i 2010. Ikke lang tid etter var det klart at det her dreide seg om betydelige forekomster, og mye penger å tjene både for oljeselskapene og den norske staten. Bare Ekofisk og Statfjord, legendariske felter som alle nordmenn kjenner, er påviselig større enn Sverdrup. Det som blir kalt fremtidens felt ble åpnet i 2020.

Oljearbeiderne og deres vaner

Johan Sverdrup feltet 2 - Johan Sverdrup-feltet

Mange lurer på hva oljearbeiderne driver med ute på plattformene, når de ikke jobber. Er det egentlig noe å holde på med der ute? Faktisk er det mer enn man kanskje skulle tro, og det er ikke til å benekte at en av de mest populære aktivitetene er spill. Før i tiden gjerne i form av uformelle pokerturneringer og tippelag, men i dag bruker man jo nettsteder som Campeonbet til å spille. Dermed har man muligheten til å spille, hygge seg og oppleve litt spenning slik at man unngår dødtid.

De store forekomstene gjør at man ser for seg at det ville være mulig å ta ut olje i minst 40 år, så det vil fortsatt være behov for folk offshore i lang tid. I alt er det snakk om at det kan være så mye som 3 milliarder fat olje der nede, som med dagens oljepris vil tilsi rundt 3 000 milliarder i inntekter.